doriopress

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΡΙΟ …ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ των Σχολείων μας … Για να θυμόμαστε και να κρίνουμε 1953. Ιστορική Έκθεση του Δημοτικού Σχολείου Δωρίου.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΩΡΙΟΥ ΕΝ ΕΤΗ 1953. ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΙΜΗ. (ΠΗΓΗ).

ΙΣΤΟΡΙΚΑ των Σχολείων μας … Για να θυμόμαστε και να κρίνουμε
1953. Ιστορική Έκθεση του Δημοτικού Σχολείου Δωρίου

του Δημήτρη Α. Δριμή, 
εκπαιδευτικού, τ. δημάρχου Αετού

Το 1953, ο τότε Επιθεωρητής των Δημοτικών Σχολείων της Τριφυλίας ζήτησε από τους Διευθυντές των σχολείων να υποβάλλουν ιστορικές εκθέσεις των σχολείων τους. Στις εκθέσεις που παραθέτουμε έχει τηρηθεί η ορθογραφία και η σύνταξη των πρωτοτύπων. Η γραφή, για τεχνικούς λόγους, είναι μονοτονική και όχι πολυτονική, όπως ήταν στις πρωτότυπες εκθέσεις. Οι πληροφορίες που αντλούνται, πέρα από τις μνήμες που ανασύρονται, είναι πολλές και ρίχνουν φως σε μια πρόσφατη, σχετικά, περίοδο του τόπου μας. Ας μην ξεχνάμε πως οι εκθέσεις συντάχθηκαν στη δύσκολη περίοδο των μεταπολεμικών και μετεμφυλιακών χρόνων.
Σύμφωνα με την έκθεση του Δ`ντή, το δημοτικό σχολείο Δωρίου ιδρύθηκε ως μονοτάξιο το 1920 και αναβαθμίστηκε σε διτάξιο το 1924. Το σχολείο στεγαζόταν σε ακατάλληλο ιδιωτικό κτίριο ενώ η σχολική εφορεία διέθετε μεγάλο οικόπεδο για την ανέγερση διδακτηρίου. Το 1953 είχαν συγκεντρωθεί τα αναγκαία υλικά για την ανέγερση του διδακτηρίου και ήταν δεδομένη η προθυμία των κατοίκων για προσφορά προσωπικής εργασίας. Σε μέρος του οικοπέδου, τρία περίπου +Φ+_+-+¬_Ε. _Δ_Θ+¬+¬+_+ψ+¬ +Φ_Κ_Β+ψ+¬_Ζ. +θ+¦ +-+-+_+__Ε+-+ψ +__Β+¦+υ+_+¬+__Ε+-+¦ +_+¦_Γ _Ε+¬+_ _Δ_Θ+¬+¬. +¦+χ_Α+¬+_στρέμματα, λειτουργούσε οργανωμένος σχολικός κήπος με τη βοήθεια της Γεωργικής υπηρεσίας και του κοινοτικού γεωπόνου, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που συνοδεύουν την έκθεση. Σχολική βιβλιοθήκη λειτουργούσε από το 1947. Η έκθεση, τέλος, ενημερώνει πως το σχολείο διέθετε ραδιόφωνο, σχολικό κινηματογράφο και μηχάνημα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Ακολουθουθεί η πλήρης έκθεση.

Ιστορική Έκθεσις του Δημοτικού Σχολείου Δωρίου
Το Δημοτικόν σχολείον Δωρίου ιδρύθη υπό του Υπουργείου Παιδείας κατά το σχολικόν έτος 1920-1921 και ελειτούργησεν ως μονοτάξιον. Προήχθη δε εις διτάξιον κατά το σχολικόν έτος 1924-1925. Εστεγάσθη εις την οικίαν του Κων. Μπουτσικάκη, σήμερον στεγάζεται εις την οικίαν του Δημ. Βασιλοπούλου. Το εν λόγω οίκημα είναι ακατάλληλον ένεκεν στενότητος χώρου.
+Φ+_+-. _Δ_Θ+¬+¬+_+ψ+¬ +Φ_Κ_Β+ψ+¬_Ζ. +Χ+¦_Γ _Ε+¬+_ _Δ_Θ+¬+¬+¦+¦_Ν+_ +¦+χ_Α+¬+_.Η σχολική εφορεία διαθέτει οικόπεδον εξ επτά (7) περίπου στρεμμάτων, εις κατάλληλον τοποθεσίαν, δια την ανέγερσιν διδακτηρίου. Έχει συγκεντρωθή πέτρα και λοιπά χρειώδη, προσέτι δέ οι κάτοικοι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν και προσωπικήν εργασίαν δια τον ανωτέρω σκοπόν.
Μέρος του οικοπέδου, τρία (3) περίπου στρέμματα, έχει μεταβληθή εις σχολικόν κήπον. Άρχισεν καλλιεργούμενος το 1945, μικρός κατ`αρχάς, συν τω χρόνω επεξετάθη. Τη αρωγή της Γεωργικής υπηρεσίας Τριφυλίας περιεφράχθη δι` αγκαθωτού σύρματος και εφοδιάσθη με διάφορα εργαλεία. Εις τούτον εργάζονται οι μαθηταί, παρακολουθούμενοι και καθογηδούμενοι, υφ` ημών και του κοινοτικού Γεωπόνου. Έχει πλουτισθή με διάφορα δενδρύλλια, άνθη, λαχανικά κ.λ.π. γεωργικά είδη.
Ιδρύθη κατά το σχολικό έτος 1947-48 σχολική βιβλιοθήκη, αριθμούσα 180 βιβλία διά τους μαθητάς και διδασκάλους και συνεχώς πλουτίζεται.
Επίσης κατά το 1948-49 εφοδιάσθη το σχολείον μας με ραδιόφωνον, σχολικόν κινηματογράφον, και ηλεκτροπαραγωγόν μηχάνημα.
Εν Δωρίω τη 18 Απριλίου 1953
Ο Διευθυντής του σχολείου
(δυσανάγνωστη υπογραφή)

1953. +Φ+_+-+¬_Ε. _Δ_Θ+¬+¬+_+ψ+¬ +Φ_Κ_Β+ψ+¬_Ζ. +γ+-_Ε+υ _Ε+_+_ _Ο_Β+- +++¦+-+_+¬+-+χ_Γ _Ε+¬_Ζ _Β+¬_Η+χ+-+-_Ε+¬_ΓΦωτογραφίες
3.Δημοτ. Σχολείο Δωρίου 1953. Κατά την ώραν της διανομής του ροφήματος πρό του διδ/ρίου.
1.Δημ. Σχολείο Δωρίου. Οι μαθηταί εργάζονται εις τον σχολικόν κήπον.
2.Δημ. Σχολείο Δωρίου. Εις τον σχολικόν κήπον. Ο Δ/ντής της Γεωργικής υπηρεσίας, ο Γεωπόνος της κοινότητος και κηδεμόνες μαθητών.
4.Το διαβιβαστικό του Δ`ντή του σχολείου
5.Η πρώτη σελίδα της έκθεσης του Δ`ντή

+Φ+σ+κ+β+θ 4 001

+Φ+σ+κ+β+θ 5 001

Advertisements

Ιανουαρίου 5, 2013 - Posted by | Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: