doriopress

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΡΙΟ …ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ- ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Βασιλικό 24 Δεκεμβρίου 2013

Αγαπητοί συνδημότες – συνδημότισσες,
Μετά από 3 χρόνια λειτουργίας των ενοποιημένων Δήμων η πλειοψηφία των συμπολιτών μας πρέπει να έχει διαμορφώσει άποψη για τους εκπροσώπους που επιλέξαμε να εφαρμόσουν ένα Νόμο που, παρότι έχει σημαντικές ατέλειες, δεν εκμεταλλεύτηκαν τις δυνατότητες που τους έδινε.
Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι έρχονται να μας ζητήσουν ανανέωση της εμπιστοσύνης μας.
Μερικοί εξ’ αυτών προσπαθούν να εμφανισθούν ως σημαιοφόροι της πολιτικής ηθικής και αλλαγής, όμως το προσωπικό του πλαίσιο τους προδίδει και διαψεύδει τις προθέσεις τους!
Άλλοι, εκμεταλλευόμενοι τη γκρίζα εποχή μας, ως τυχοδιώκτες ενεργούν πέρα και έξω από κάθε έννοια συνείδησης προσπαθούν να επωφεληθούν από λύτρα εξαγοράς και από τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος που ακολουθεί.
Αναπόφευκτα πρέπει ν’ αναφερθούμε στη λειτουργία του Δήμου γιατί μέσα απ’ αυτή αποκτά κάποιος ολοκληρωμένη εικόνα.
α) Είναι γεγονός ότι στο Δήμο υπάρχει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό με απουσία όμως ορθολογιστικής διαχείρισης και αξιοποίησής του.
Οι υπηρεσίες λειτουργούν χωρίς πρόγραμμα χωρίς οργανογράμματα, καθηκοντολόγια, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς επιμορφώσεις με αδυναμία αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών.
Η ανοργανωσιά, η αφροσύνη, είναι τέτοια που για παράδειγμα οι τεχνικές υπηρεσίες – η καρδιά του Δήμου – λειτουργούν εγκατεστημένες στο Διαβολίτσι!
β) Ο «Καλλικράτης» στηρίζει τις βασικές λειτουργίες του (οικονομικές κ.α.) σε επιτροπές όπως Οικονομική Επιτροπή, ποιότητας ζωής, Δημοτικές κ.α. Έχει αποδειχθεί ότι ο έλεγχος και η διαφάνεια μέσα από ανομοιογενείς επιτροπές είναι αδύνατος.
Μόνο μέσα από την επιμεριστική ευθύνη, από την προσωπική ευθύνη μπορεί να ελέγχεις αποτελεσματικά. Έτσι εύκολα αυτές οι επιτροπές μετατρέπονται σε πλυντήρια αυθαιρεσιών. Στο Δήμο μας δεν παράγουν τίποτα, δεν αποδεικνύουν διαφάνεια, λειτουργούν υποτυπωδώς!
γ) Το τέλμα του Δήμου φαίνεται και από τις τραγελαφικές καταστάσεις που διαδραματίζονται στα δημοτικά συμβούλια.
Εισηγητές θεμάτων αδυνατούν ακόμη και να διαβάσουν τις εισηγήσεις που άλλοι έγραψαν. Αδυνατούν να δώσουν στοιχειώδεις απαντήσεις σε ερωτήσεις. Σύμβουλοι αμήχανοι και έχοντες άγνοια αποφασίζουν για έργα μεγάλων οικονομικών μεγεθών.
Το συμβούλιο είναι «σκορποχώρι». Ο καθένας ψηφίζει κατά το δοκούν χωρίς προεργασία, χωρίς καμία συζήτηση.
Ο Δήμαρχος απαξιεί να δίνει εξηγήσεις, να κατευθύνει, ν’ απορροφά κραδασμούς. Αποφεύγει ακόμη και να παρευρίσκεται, και όταν είναι εκεί λειτουργεί ως παθητικός θεατής.
Για να είμαι δίκαιος πρέπει να συμμερισθώ τη δύσκολη θέση συμβούλων, εκ των οποίων άλλοι παραιτήθηκαν, άλλοι ανεξαρτητοποιήθηκαν και άλλοι ασφυκτιούν μέσα στο γενικό συνονθύλευμα.
Οπωσδήποτε οι καταγραφές της κακοδαιμονίας μας είναι κυριολεκτικά επώδυνες.
Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να τις επισημάνουμε και να δηλώσουμε ότι όλα τα παραπάνω τίθενται σε πρώτη προτεραιότητα και θα εξαλειφθούν από μόνα τους, γιατί δεν θα βρούν πρόσφορο έδαφος ν’ αναπτυχθούν.
Συνδημότες,
Οι ανατροπές πραγματοποιούνται με την αφύπνιση των αφανών.
Η παρακμή των «Κυρίων» συνοδεύεται ιστορικά από την αφύπνιση των δούλων.
Ιστορικά πάντα το νέο κερδίζει το παλαιό, γιατί το παλαιό είναι φθαρμένο υλικό, είναι ληγμένο προϊόν.
Η αφύπνιση των επίλεκτων θα οδηγήσει στη συστράτευση. Είναι φανερό πλέον ότι απαλλασόμεθα από φρονήματα και συμφέροντα. Η πολιτική πατρωνεία οδηγεί τα άτομα σε «φρόνιμη» πειθαρχία.
Ο Οδυσσέας Ελύτης μετά το βαρύ τραυματισμό τους στον πόλεμο του ’40 τη νοσηλεία του σε θάλαμο μελλοθανάτων στο Μεσολόγγι και αφού σώθηκε, έγραψε: «Μόνος το θάνατο απέλπισα».
Γιατί τότε να μη πιστέψουμε και ‘μεις ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη; Με μια προϋπόθεση, τη σύμπνοια και την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Σας εύχομαι καλή χρονιά!

Χαράλαμπος Λιακόπουλος
Δάσκαλος – Πρώην διευθυντής
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας

Υ.Γ. Η ενημέρωση σας θα συνεχισθεί.
Παράλληλα θα μας δοθεί ευκαιρία να συναντηθούμε, να τα πούμε και να δυναμώσουμε!

Advertisements

Ιανουαρίου 15, 2014 - Posted by | ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: