Ιστορικός Συλλέκτης Βέροιας-Κανέλλος Σωτ.Ντόντος

Στην Βέροια ο καταγόμενος από τον Άγιο Γεώργιο Δωρίου  Κανέλλος Σωτ.Ντόντος διατηρεί μια εξαιρετική συλλογή στρατιωτικών στολών και υλικών.

Ποιος είναι όμως ο Κανέλλος Ντόντος:

Γεννήθηκε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας και τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στην Θεσσαλονίκη. Εισήλθε στην ‘’Σχολή Μονίμων Υπαξ\κων’’ το 1982 και αποφοίτησε το 1984. Υπηρέτησε επί 26 χρόνια σε Μονάδες των ΄΄Ειδικών Δυνάμεων΄΄ και του ΄΄Πεζικού΄΄.

Λόγω του ότι προερχόταν από οικογένειά που στελέχωσε την “Ελληνική Χωροφυλακή” και τις “Ενοπλες Δυνάμεις”, επηρεάστηκε από μικρός στο να αγαπήσει την Ελληνική και ξένη ιστορία και ότι σχετίζεται με αυτήν, και έτσι ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με την συγκέντρωση, συντήρηση, διάσωση, διαφύλαξη και προβολή του ιστορικού υλικού, το οποίο αναζητούσε και συνεχίζει έως και σήμερα να αναζητεί και να συλλέγει.

Αποστρατεύτηκε το 2008 με τον βαθμό του Λοχαγού, και έκτοτε ασχολήθηκε αποκλειστικά με την προβολή της συλλογής του.

Η συλλογή του περιλαμβάνει κυρίως εκθέματα που έχουν σχέση με τα ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα, και τα οποία αποκτήθηκαν από προσωπικές αγορές από εξειδικευμένα ειδικά καταστήματα, από ελληνικές και ξένες δημοπρασίες, από δωρεές φίλων και από χορηγήσεις του “Υπουργείου Εθνικής Άμυνας”, και κυρίως από οικογενειακά κειμήλια. Η συλλογή του πλέον εκτίθεται στο “Βλαχογιάννειο” μουσείο που του παραχώρησε ο Μητροπολίτης Βεροίας-Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, και του οποίου μουσείου είναι και ο υπεύθυνος.

Ζει από το 1999 στην πόλη της Βέροιας, είναι παντρεμένος με την Ελένη Σταύρου, και έχει τρεις γιους, τους Σωτήριο Αντώνιο και Φαίδωνα

Τα αδέλφια Σωτήριος και Αριστείδης Ντόντος σε αναμνηστική φωτογραφία ως χωροφύλακες

 

Το μουσείο και η Συλλογή του κ. Κανέλλου Ντόντου

  Αρχικά λειτούργησε ως Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας και Τέχνης και φιλοξένησε εκτός από το υλικό για τον Μακεδονικό Αγώνα και ένα δείγμα από τον πλούτο των Βυζαντινών εικόνων, κειμηλίων, αμφίων κλπ της συλλογής της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

Πρόσφατα η συλλογή αυτή αφαιρέθηκε για να συμπεριληφθεί στο Κειμηλιοφυλάκειο της Μονής Δοβρά και στη θέση της εκτίθεται η εξαιρετική συλλογή στρατιωτικών στολών και υλικών του κ. Κανέλλου Ντόντου.

Ο κ. Ντόντος επιμελήθηκε και τη νέα εμφάνιση του Μουσείου που πλέον αφορά στην ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα και στην προβολή στρατιωτικών ενδυμασιών και εξοπλισμών διαχρονικά (περίοδος 1900 – 1980).

Διαθέτει δύο ορόφους με εκθέματα. εισερχόμενοι στον πρώτο όροφο, πληροφορούμαστε μέσω πινάκων, κειμένων και φωτογραφικών αρχείων περί της εθνικής δράσης των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Ανάμεσα στους αγωνιστές από διάφορα της Ελλάδας μέρη αναφέρονται και ονόματα γηγενών Βεροιωτών. Η δεύτερη μάλιστα αίθουσα επέχει τη θέση ηρώου και είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένη σ’ αυτούς με αναγραφή των ονομάτων τους εις μνημόσυνον αυτών. Τα κείμενα συμπληρώνουν οι δωρεές διαφόρων ευεργετών που συνεργάστηκαν με την Ιερά Μητρόπολη και διέθεσαν οικογενειακά κειμήλια της εποχής, ώστε να μην τα βλέπουν μόνο λίγοι, αλλά να γίνονται γνωστά σε όλους.

Ξίφη, μετάλλια, εγχειρίδια, διπλώματα, προσωπικά αντικείμενα και πολλές τοπικές ενδυμασίες, καθώς και οικιακά είδη. Επίσης εκτίθεται το αρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως με παλαιές φωτογραφίες και βιβλία σχετικά με τον Μακεδονικό Αγώνα.

Στον Δεύτερο όροφο εισαγόμαστε στον κόσμο και την καθημερινότητα της στρατιωτικής ζωής. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να εξετάσει από κοντά τις στρατιωτικές ενδυμασίες, έγγραφα και εξοπλισμούς τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου. Επίσης μπορεί να δει και στολές από παρεμφερείς ειδικότητες όπως π.χ. νοσοκόμες, αλλά και ξένων χωρών.

περισσότερα για το μουσείο στην Βέροια μπορείτε να βρείτε στο http://www.historicalcollector.gr/

……και ο παππούς του από τον Άγιο Γεώργιο

Κανέλλος Ντόντος του Αριστείδη (1898-1986)

– See more at: http://europeana1914-1918.eu/en/contributions/16607#sthash.HsaXy5ym.dpuf

Φωτογραφία της 22-12-1948 ,όπου εμφανίζει οπλίτη του εθνικού Στρατού να φυλάει οπλισμό που κυριεύτηκε από τους αντάρτες του ΔΣΕ, ύστερα από μάχη που διεξήχθη στο χωριό Ψάρι της Καλαμάτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: