doriopress

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΡΙΟ …ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ:

Σεξουαλική κακοποίηση είναι οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ατόμου(ενηλίκου η ανηλίκου) με ένα παιδί με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του. Επιπλέον κάθε εσκεμμένη συμπεριφορά που σκοπεύει να ερεθίσει το παιδί σεξουαλικά ή κατά την οποία το παιδί χρησιμοποιείται για να διεγείρει σεξουαλικά τον ενήλικα θα πρέπει να θεωρείται κακοποιητική.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η σεξουαλική κακοποίηση αφορά τη συμμετοχή του παιδιού σε σεξουαλική δραστηριότητα για την οποία υπάρχει έλλειψη της συνειδητής κατανόησης της έννοιας και του περιεχομένου της πράξης από την πλευρά του παιδιού και έλλειψη της συναίνεσής του.
Τα παιδιά πιο συχνά μας δείχνουν, παρά μας μιλάνε για κάτι που τους ενοχλεί. Όταν παρατηρούμε αλλαγή στη συμπεριφορά τους, αυτή μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, αλλά αν παρατηρήσουμε ένα συνδυασμό συγκεκριμένων συμπτωμάτων τότε ίσως πρέπει να ανησυχήσουμε για το ενδεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης.
1.Σημάδια συμπεριφοράς τα οποία υποδηλώνουν ότι ένα παιδί κακοποιείται σεξουαλικά:
Παίζει με ακατάλληλο σεξουαλικό τρόπο με τα παιχνίδια του.
Βλέπει συχνά εφιάλτες, ή εμφανίζει διαταραχές ύπνου.
Είναι συχνά αφηρημένο.
Προσκολλάται ασυνήθιστα στους γονείς του.
Είναι ασυνήθιστα μυστικοπαθές.
Εμφανίζει ξαφνικές αλλαγές στην προσωπικότητά του. Γίνεται κυκλοθυμικό και ανασφαλές.
Παλινδρομεί σε συμπεριφορές μικρότερης, αναπτυξιακά, ηλικίας π.χ.πιπίλισμα.
Εκδηλώνει ανεξήγητο φόβο σε ορισμένους χώρους, ή με συγκεκριμένους ανθρώπους.
Έχει συχνά ξεσπάσματα θυμού.
Αλλάζει τις διατροφικές του συνήθειες.
Χρησιμοποιεί λέξεις ενηλίκων για να κατονομάσει τα μέρη του σώματος, χωρίς να γνωρίζουμε την πηγή αυτής της γνώσης.
Εμφανίζει δώρα ή χρήματα, λέγοντας ότι του τα έδωσε ένας νέος ή παλαιότερος φίλος.
Εμφανίζει αυτοτραυματικές συμπεριφορές (κόψιμο μερών του σώματός του, κάψιμο κ.α)
Τρέχει μακριά χωρίς λόγο.
Δε θέλει να μένει μόνο του με ένα συγκεκριμένο άνθρωπο (ενήλικο, ή ανήλικο, ή ένα άλλο παιδί ενδεχομένως)
Η εμφάνιση ενός από τα ανωτέρω σημάδια δεν συνεπάγεται, αδιαμφισβήτητα, ότι το παιδί έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά, αλλά η παρουσία πολλών από αυτά θα έπρεπε να σας προβληματίσει και ενδεχομένως να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό.
Επισημαίνεται ότι κάποια από αυτά τα σημάδια ενδέχεται να εμφανίζονται και σε άλλες αγχώδεις καταστάσεις, όπως είναι το διαζύγιο των γονέων, ο θάνατος ενός μέλους της οικογένειας ή του κατοικίδιου, τα προβλήματα στο σχολείο ή με τους φίλους, αλλά και σε κάποιο τραυματικό συμβάν.
2. Σωματοποιημένα σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης.
Τα σημάδια της σωματικής κακοποίησης είναι σπάνια, ωστόσο, αν αντιληφθείς κάποιο, θα πρέπει να επισκεφτείς άμεσα με το παιδί σου ένα γιατρό. Ο γιατρός θα μπορέσει να σε βοηθήσει να καταλάβεις τι έχει συμβεί και να εξετάσει το παιδί για ενδεχόμενες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Στις περισσότερες περιπτώσεις σεξουαλικής παραβίασης ανηλίκων δεν υπάρχουν αντικειμενικά ευρήματα, π.χ. κατά την παιδιατρική εξέταση ή την ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη (είτε γιατί η αναφορά και κατά συνέπεια η εξέταση γίνεται χρονικά σε μεγάλο χρονικό διάστημα από το συμβάν, είτε γιατί η παραβίαση δεν περιελάμβανε τη διείσδυση, αλλά και για άλλους λόγους).Εντούτοις, η έλλειψη αντικειμενικών ευρημάτων δεν αποκλείει κατά κανένα τρόπο την κακοποίηση.
Σωματικά σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης είναι τα εξής:
Ανεξήγητοι πόνοι ή μώλωπες γύρω από τα γεννητικά όργανα ή το στόμα, οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες ή η εγκυμοσύνη.
Πόνος, αλλαγή χρώματος, αιμορραγία ή δυσμορφίες στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό ή το στόμα.
Επίμονος ή επαναλαμβανόμενος πόνος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην τουαλέτα.
Ενούρηση των ρούχων του, ενώ έχει εκπαιδευτεί στη χρήση της τουαλέτας.
Δυσκολία στο να περπατήσει το παιδί ή να καθίσει.
3. Σημάδια ότι ένας ενήλικος μπορεί να μεταχειρίζεται τη σχέση του με ένα παιδί με σεξουαλική σκοπιμότητα:
Τα σημάδια ότι ένας ενήλικος χρησιμοποιεί τη σχέση του με ένα παιδί για σεξουαλικούς λόγους μπορεί να μην είναι εμφανή. Μπορεί να αισθανόμαστε άβολα για τον τρόπο με τον οποίο παίζει με το παιδί, ή να προσπαθεί συνέχεια να το κολακέψει, να του κάνει όλες τις χάρες ή να προσπαθεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για να μείνει μόνος μαζί του. Συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη συμπεριφορά ενός ενηλίκου ή ενός νεότερου ατόμου, όταν αυτά τα άτομα:
Δεν επιτρέπουν σε ένα παιδί να μείνει μόνο του, ή να αναπτύξει πρωτοβουλίες
Επιμένουν στη σωματική επαφή με το παιδί, όπως είναι τα φιλιά, οι αγκαλιές ή η πάλη, ακόμα και όταν το παιδί έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τα θέλει.
Ενδιαφέρονται υπέρμετρα για τη σεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων.
Επιμένουν να μένουν μόνοι τους με τα παιδιά χωρίς να τους διακόπτει κανείς.
Προτιμούν να ξοδεύουν πολύ μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους με παιδιά και δεν ενδιαφέρονται πολύ να περνούν χρόνο με άτομα της δικής τους ηλικίας.
Προσφέρονται συχνά να προσέχουν τα παιδιά, χωρίς ανταμοιβή, ή τα βγάζουν για νυχτερινές βόλτες.
Αγοράζουν στα παιδιά ακριβά δώρα ή τους δίνουν χρήματα, χωρίς προφανείς λόγους.
Μιλάνε συχνά με τα παιδιά, ή τους εφήβους στην τουαλέτα.
Μεταχειρίζονται ένα συγκεκριμένο παιδί ως το ‘’αγαπημένο τους’’, κάνοντάς το να νιώσει ξεχωριστό σε σχέση με άλλα παιδιά της οικογένειας.
Επιλέγουν ένα συγκεκριμένο παιδί.
4. Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από συμμαθητές τους ή άλλα παιδιά:
Καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται και μεταβαίνουν στο αναπτυξιακό στάδιο της εφηβείας αυξάνεται η περιέργειά τους για θέματα που αφορούν τη σεξουαλικότητά τους. Στο πλαίσιο της διερεύνησης της σεξουαλικότητας τους πολλές φορές εξερευνούν το σώμα τους μαζί με τους συνομηλίκους τους. Σε γενικές γραμμές είναι δύσκολο να ειπωθεί η διαφορά μεταξύ των κατάλληλων συμπεριφορών σεξουαλικής εξερεύνησης της ηλικίας τους και των σημαδιών προειδοποίησης της επιβλαβούς συμπεριφοράς. Είναι πραγματικά επώδυνο για έναν γονέα να ανακαλύψει τόσο ότι το παιδί του έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά από ένα άλλο παιδί, όσο και το ότι το δικό του παιδί μπορεί να έχει βλάψει σεξουαλικά κάποιο άλλο. Σε αυτήν την περίπτωση είναι λογικό να αναδύονται συναισθήματα όπως η άρνηση, ο φόβος και ο θυμός, ωστόσο πρέπει να δράσει το ταχύτερο δυνατό. Η επαφή του ίδιου και του παιδιού του με έναν ειδικό κρίνεται απαραίτητη.
5. Πως αντιμετωπίζουμε το παιδί που έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά:
Σε κάθε περίπτωση, τονίζουμε στο παιδί ότι δεν φταίει γι’αυτό που του συνέβη. Ακούμε το παιδί προσεκτικά και το αφήνουμε να εκφραστεί με δικά του λόγια. Εκτός από τα λόγια αφήνουμε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμεί. Δεν το αμφισβητούμε. Του συμπεριφερόμαστε με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε χαρακτηρισμούς για το δράστη, καθώς αν είναι από το οικείο περιβάλλον του παιδιού, το παιδί τρέφει συναισθήματα γι’αυτόν. Επιπλέον επισκεπτόμαστε με το παιδί μας έναν ειδικό ψυχικής υγιείας.
6.Που μπορείτε να απευθυνθείτε στην περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού:
Στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής – Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ): Λεωφ. Αλεξάνδρας 173, 3ος όροφος, τηλ. 210 6476370.
Στο Τμήμα Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης: Μοναστηρίου 326, τηλ. 2310 388456, 2310 388457, 2310 388458.
Στις κατά τόπους Υπηρεσίες Ασφαλείας των Νομών των υπόλοιπων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 ανώνυμα και χωρίς χρέωση.
Για αναφορές περιστατικών διαδικτυακής παρενόχλησης – παιδοφιλίας ή παιδικής πορνογραφίας, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 11012 (λειτουργεί όλο το 24ωρο) ή και μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) στη διεύθυνση 11012@ hellenicpolice.gr
Σωτηρία Λυμπεροπούλου. Κοινωνιολόγος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας Εκπαιδεύτρια σχολών γονέων Νομού Ηλείας, Υπεύθυνη εκπαίδευσης, ανάπτυξης και διασφάλισης της ποιότητας του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Δήμου Τριφυλίας.

Advertisements

Δεκέμβριος 9, 2014 - Posted by | ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: